Idag har det varit kul!! På förmiddagen lekte jag med Hannes och Lovisa. Mamma var i köket och lagade mat för mina kompisar skulle komma. Malva och hennes mamma kom först. Nästan genast efter kom Noel och hans mamma. KUL!! Vi gick in och kollade leksakerna. Visade mina saker. När det var dags att äta satt vi alla runt bordet och vi barn åt först. Mamma hade gjort go morotssås till pastan. Vi åt massor. Jag blev sist klar. Sen stack vi iväg och lekte och mammorna fick äta. Jag och Noel jagade varandra och skrämde varann - det var kul. När jag bytte blöja stod de och väntade på mig i dörren och sen sprang vi alla in på mitt rum. Fast man blir trött av så mycket lek så vi packades in i massa kläder och ner i vagnen. Så gick vi alla på promenad. Malva somnade först och jag sen.

När jag vaknade igen var Noel borta ... han sov sött i min säng!! Vi åt plättar med banan och sen gjorde mamma fluff också. Mitt i mellis kom Ella med sin mamma och pappa. Hon ska få en bebissyster/bror snart. Den vill jag leka med! Ella gillade Dalahästen hon både pussade och försökte klättra upp på den. Mamma tog fram gunghästen istället och den gillade hon också. Sen lekte vi alla och jag var så glad så jag sprang omkring fram och tillbaka mest hela tiden. Klappade lite fint på Malva när hon skulle hem. Vinkade till Noel och Ella när de åkte. Va tomt det blev sen!! Då fick jag leka med Hannes och Lovisa igen. Jag busade och stängde av TV:n när de skulle kolla Simpsons. Det var Noel som lärde mig det tricket. Hihi! Lovisa gav mig gröt och jag var sååå gnällig. Baj på gång. Sen hjälpte jag mamma med tvätten.

Plötsligt var klockan nästan åtta så då blev det välling och sängen.Jag låg länge och snackade i sängen ...och snackade ... och snackade. Hjälp, vad jag hade spring i benen också. Klockan var nästan nio när jag somnade med mamma bredvid som klappade mig gott på ryggen ... eller som Malva skulle sagt "Klia!".
Idag har jag varit busig och igång tycker mamma. Vaknade halv nio efter att somnat först vid två. Mamma var trött! Frukost och sen var det fart på mig. Mina större bus idag är väl att plocka ner kulorna från granen, kasta omkring den färdigsorterade tvätten, rymma från mamma när hon ska fånga in mig för blöjbyte, "sträcka händerna i taket och bli slapp i kroppen"- tricket (det gör jag när jag inte vill upp, t e x för att bli buren till skötbordet).

När mamma bostade tänderna på mig idag hittade hon min nya tand. Den e lite längre bak i munnen så den syns inte så lätt.

Efter lunch åkte vi till Aja - fast jag sov - och sen till IKEA. Där vaknade jag när mamma tog mig ur bilen. Aja försökte busa med mig men det dröjde ända till tygavdelningen innan jag gav med mig och busade tillbaka. Innan dess satt jag och fnissade bakom nappen. Sen busade vi. Vi skrämdes och jag ropade på henne och på mommo (men hon var ju inte där). Efter det åkte vi til Bergvik. Lite trist, mycket folk men jag höll mig pigg med hjälp av kex. Träffade många kändisar: Ella och hennes pappa, Thorén-familjen och mammas jobbarkompis. Så Jag kände minst TRE!!

I bilen hem somnade jag igen. Sov t o m när jag blev buren in i min säng. När jag vaknade var pappa hemma och Lovisa och Hannes. Då blev jag pigg och det var bus direkt.

Jag satt med och åt med alla på kvällen. Fast jag ville bara ha bubbeldricka. Sen blev det sängen.
Idag vaknade jag tidigt, ifall det var för att vi skulle hem eller för att blöjan var överfull vet jag inte. Frukost var gott. Sen började vi plocka ihop lite av varje. Mamma klädde av granen och pappa packade ihop grenarna i en kartong. Jag plockade upp kulorna igen ur kartongerna. Sen tog mamma bort duken på matbordet, då kunde jag väl ta bort den vid soffan, eller?! Visst ja, det var saker där som skulle flyttas först. Så gick vi upp och plockade. Mamma rev ur alla sängkläder ur deras säng och jag hoppade runt på madrassen. När nya lakanet skulle på var jag också på. Då fick jag åka lakan, dvs mamma och pappa kastade upp mig inuti lakanet och sen gungade de mig som i hängmattan - mysigt! När de la alla täcken på plats passade jag på att sätta igång tvättmaskinen ... nähä, vi skulle inte tvätta här. Mamma fick stänga av allt igen. Då tog jag örngotten och gick in med till tvättmaskinen, öppnade luckan och la in dem där ... men satte inte på maskinen.

När det var tid för lunch hjälpte jag pappa lite i lådorna och lyckades få alla gafflar att trilla i golvet, ooops!! Sen fick jag omelette och äpple. Just när jag åt äpple och pappa gick upp för att byta kläder då kom Alvin, Anna och Tomas!! Malva sov i gröna bussen. Jag fick en jättefin blå ko av Alvin!! TACK! Det var kul att leka med Alvin. Han kollade mina saker och vi körde med bilarna. Sen gick vi upp allihop och tittade på mitt rum. Vi sa hejdå och vinkade massor för nu ses vi inte förrän efter 1 april. De ska köra buss ner till jättesandlådan i Afrika!! Lyllostar! Anna sa de skulle sandsurfa!!

Vi kom iväg klockan två. Då var jag så trött att jag somnade genast. Vaknade i Ljungby och snackade, åt kex och kollade lastbilar. I Värnamo stannade vi och hälsade på hos mammas kusin. Jag fick leka med en hel korg lego! Så fick sitta i en supercool barnstol från 70-talet!! Jag lyckades öppna ytterdörren också när ingen såg. Mamma var helt förskräckt för jag var borta ... men då var jag på toa. Jag kunde ju öppna den dörren också!!

Nu sover jag med Nalle i bilen och jag har hört att vi har nog tre timmar kvar innan jag e i min säng!
Idag sov jag till nio. Sen blev det frukost och lek och stoj. Mamma hade klätt mig så snyggt i nya manchesterbyxor, grönrutig skjorta och planen var en brun V-ringad lammullströja ovanpå. Fast jag hann med att förstöra denna outfit innan vi skulle iväg. Det var när mamma var uppe och klädde på sig och pappa var i köket och tömde diskmaskinen. Jag var ensam i vardagsrummet och kollade bordet om det fanns något av intresse ... å se där ... en grön burk! Den ville jag undersöka. Så jag pillade lite på locket och poofff så fick jag av det ... hm, lite vit gegga ... var tvungen att känna lite ... mjukt och mysigt ... kände lite till ... oj, det blev lite kladdigt och mycket,  jag torkade av lite på skjortan ... hihi, grävde lite till i geggan ... ojoj, så kom pappa!! "Edviiin!" Han lät lite som gubben i TV som istället skrek "Emiiil!". Jag åkte in på toa och skjortan tog han av. Det var svårt att bli av med den halkiga krämen. Mamma kom i trappan och fick se att hennes handkräm numera var halvfull bara. Skjortan fick hon lägga i blöt!!


Efter klädbyte åkte vi till loppis. Jag snackade hela vägen i bilen. Vi hittade inget kul att köpa så vi fortsatte in i Simrishamn. Där hoppade mamma in i några affärer och jag och pappa gled omkring lite utanför. Slutligen stannade vi på bufféstället där jag och mamma var och åt med farmor i höstas. Mums, lika goda pastaskruvar idag också. Osh och vatten fick jag också. På slutet, just när pappa var på chokladen så ville jag inte va kvar längre. Mamma trollade fram en napp och jag var nöjd en stund till. I bilen bytte vi blöja i bakluckan - hih, tossiga föräldrar jag har! Sen somnade jag och vaknade när mamma försökte trassla ut mig ur bilstolen. Vi låg lite däruppe men jag ville inte sova mera utan kastade saker och snackade och gnällde. Där nere tände pappa eld i spisen och jag vet jag inte får vara där så jag tog en chokladkartong bakom ryggen på pappa. Lyckades få av locket och ooops, där åkte första lagret ut på golvet. Sen var eftermiddagen ganska jobbig. Jag hittade mest saker som jag inte fick leka med och när mamma och pappa sa "NEJ!!" började jag gnälla, ja, sådär protestskrika som går över i gnäll. Fast de e stenhårda de ger inte med sig. Jag tror de fintar min uppmärksamhet in på annat!??

Imorgon e det tid att åka hem. Lite trist för det e mysigt här och jag har massor av leksaker. Fast det ska bli skoj att komma hem också. Jag har bl a en stor julklapp som vi inte packat ur kartongen än, vi ska göra det hemma. Det e i alla fall ett kök. Ockå kommer Noel, Ella och Malva till mig på tisdag och då måste jag ju va hemma!!

Efter mellis och gröt badade jag och sen var det dags för vällingen och sängen - gott båda två!!

Men se till att vara snälla så att Tomten kommer nästa år till Er!
Ja, fint alltså har det varit idag. Solen sken och det var frostvitt på gräsmattan. Efter frukost (sen sådan) tog vi på oss massor av kläder och begav oss till återvinningen. Ooops, mamma höll på att trilla redan tvärs över gatan. Det var snorhalt! Tur jag satt i vagnen. Efter återvinningen gick vi till lekplatsen och jag gungade på hästen och sen länge i gungan. Mamma knuffade fart och i något läget såg hon att jag har nog en tand till på gång. Jag skrattade ju av kittlet i magen så att hon kunde leka tandläkare.

Hemma igen åt jag torsk, potatis och dillsås - mums! Sen delade jag och pappa på ett äpple. På med jackan igen och iväg till mataffär. Jag somnade innan Rörum. Sov hela rundan. Så var det lek och stoj ett slag innan mellis. Idag fick jag omelette med ost, e de gott eller?!? Jag moufflade in allt i ett nafs. Fick mjölk - ma, nyponsoppa - ma och slutligen vatten.

Så var det dagens bus ... jag har börjat plocka av kulorna från granen!! En i var hand gick jag runt med. Upptäckte att jag kunde kasta dem som en boll. Riktigt kul! Det tyckte inte pappa som jagade mig och sa "nej" och försökte få mig att hänga tillbaka dem. Jag gav väl mig men bara för att hitta på något nytt .. .hänga mamma i legginsen och vilja dansa Hannes långdans, hjälpa pappa lägga in trä i brasan ...

När pappa och mamma satt lugnt och mös med tidningar i soffan så tittade jag fram från hallväggen och busskrämde dem. Det var jättekul så tillbaka bakom väggen och ... arrhh!! ... tillbaka ... osv. Ibland sprang jag hela vägen fram till soffan och skrämde dem fast jag skrattade så mycket att jag inte kunde ta i så mycket som jag ville.

När mamma och pappa satt för att äta kvällsmat fick jag sitta med och jag fick knäckebröd och potatis. Gott. Mamma var alldeles tårögd så fint jag satt och kunde inte nog säga vilken fin kille jag är!! Dididditt!! Hör ni??! Jag e en fin kille!!

Så när jag kröp ner till Nalle var jag lika fin kille och somnade direkt ... ja, eller när jag hade dragit av mig sturmporna!

I måndags kom vi till Skåne. Sent på kvällen efter min sovtid kom vi till mommo. Det var kul att va där igen. Jag gick kollerunda. Hon hade massa nya tomtar överallt. Jag var ganska trött så det blev pyjamas och välling ganska med  det bums.

I tisdags åkte vi till kyrkogården där vi tände ljus och la blomma till morfar. Sen bar det av till Vemmerlöv. Vi åt lunch på kalkonen, det blev majskorn och pepparkaka för min del. Det var kallt i huset när vi kom dit. Jag åt lunch, igen, och sen åkte vi och handlade mat. Det var mycket att packa in och lägga på rätt plats hela kvällen. Jag gick och la mig i rätt tid. 

Fina julgranen som jag hittade på Julafton


Nästa dag var det julafton! Mommo var därnere när jag kom ner. Det var en jättefin julgran också, som mamma och pappa fixat inatt. Det var mycket fixande hela förmiddagen. Vid lunch kom morbror Ulf, Birgit, Inger och stora vovven. Vi åt en massa mat: prinskorv, potatis, köttbullar och macka med osh. Vovven var hos mig och vaktade allt som jag råkade tappa på golvet. Efter maten var jag så trött att jag nästan somnade i tallriken så mamma gick upp med mig i sängen. Det dröjde innan jag somnade för jag var nervös att jag skulle missa Tomten. Efter en timme kom mamma och väckte mig. Alla satt och väntade på Tomten och Kalle Anka var på TV:n. Och plötsligt så kom han. Tänk, att Tomten vet var jag är och att han kommer hem till mig! Detta var en Tomte med päls på jackan och röda lurviga byxor. Det e ju kallt där han kommer ifrån. Han var nog stressad för han verkade lite förvirrad. Tur att Mommo hjälpte till med utdelningen. Jag satt i soffan hos Ulf med mina två öppnade julklappar. De var sååå bra!! En xylofon och ett knopp-pussel. Jag tittade på Tomten ibland och när han skulle gå vinkade jag till honom. Sen åkte alla hem och jag var ute vid bilen och vinkade och släppte pussar. Jag, pappa och mamma satt sen i soffan och kollade våra julklappar och mös innan det var tid att lägga mig.

GOD JUL!!



Idag e det Juldagen och då stod det "Slappa" på schemat. Vi har inte gjort mycket. Tomtegröt till frukost, prinskorv och pasta till lunch, långpromenad och sen sova. Mellis blev fluff med björnbär, hallon och banan. Lek och stoj. Jag har gott på mammas fötter, sprungit runt, hämtat ljuslykta och burit runt på, spelat xylofon, hittat kyl och lådor att öppna, kollat på Shrek 3, lekt med telefoner ... ja, och mycket mer. Gröt till kvällsmat och sen var det inte långt till sängen.

Idag när mamma och jag tänt fina julgranen såg jag alla mina leksaker jag fått igår. Wow, va kul! Satte igång Alien-gubben och den snurrade, blinkade och lät. Klappade lite på ankan i koppel, försökte hitta siffrorna i pusslet, tryckte på knappen i grävmaskinsboken så det lät. Mamma kom och kollade vad jag hittade på. Sen städade jag med min sopborste. Åt tomtegröt till frukost, mums. Hannes kom upp men försvann in i duschen. Strax efter kom Lovisa upp och då var jag med på henes rum. Jag försökte ta hennes mobil men det fick jag inte. Mitt nya busställe e annars på lilla toan  numera. Fixar att öppna dörren själv och sen är det massa rullar att plocka papper från eller ta toaborsten eller nåt. Pappa kom på mig med toaborsten idag så jag fick stå på pallen och tvätta händerna.

Mamma och pappa packade för vi ska till mommo idag. När pappa började bära ut till bilen ville jag också gå ut. Var lite trött då. Mamma la mig i sänen och där chillade jag med Nalle, nappen och lite bra musik på radion. Det var bra för då fick mamma och pappa gjort mer saker. Jag fick bajsat så det blev dusch med mamma sen. Lunch blev julrester. Sen var det nästan dags att åka då kom farmor en sväng. Jag ville visa mina saker från igår. Jag somnade i bilen innan vi lämnat Skåre. Vaknade i Brålanda och där var jag superpigg. Det blev fruktmellis:mangopuré, nyponsoppa och banan. Vidare mot Mommo. Jag lyssnade på musik, fick kex från framsätet och kollade på lastbilar. Vi stannade en dryg halvtimme i Freeport och jag åkte vagn med pappa. Mamma fastnade i en affär och kom ut med 2 T-shirts, ett par byxor och en tjocktröja - till MIG!!! Snällt och snyggt. På P-platsen fick jag Risgrynsgröt i plastburk och så spelade det en cool jullåt ur högtalarna. Kunde inte äta då för jag kom igång med bra gung. Mamma och jag dansade med vagnen. Sen bar det av igen och nu sover jag gott i min stol.
Idag var det Lilla Julafton hemma hos oss. Därför har det varit ganska stressigt de senaste dagarna. Julklappshandlande, matinköp, slå in paket, städa, göra godis, lägga sill, baka, slå in fler julklappar, ta in gran, klä gran .. ja, ni vet fast vi då var tvungna att vara klara några dagar innan. Puh!

Imorse sov jag till 8.30. Pappa och jag gick upp ochkokte tomtegröt. Sen vaknade mamma och jag for in i sovrummet till henne. Jag fick min klapp. Nu börjar jag förstå, efter kvällens klappöppning, varför man får kalenderpaket i 24 dagar före riktiga julafton. Det är ju för att öva på hur man öppnar paket!! Jag börjar bli mycket bättre. Jag e framför allt mycket mer nyfiken nu än 1 december. Det är ibland så spännande så att jag står ivirigt bredvid och stampar när mamma hjälper till med sega snören eller tejp. Idag fick jag ett knopp-pussel, så kul för jag börjar kunna mitt gamla. Jag försökte med att få ett paket till men där var det stopp!

    

Det har varit fix och trix i hela huset idag. Jag har varit ganska lugn och suttit i min stol och ritat eller läst bok. Sen tyckte alla att jag borde sova för de visste ju vad som skulle hända. Jag ville inte sova. Det var kasta nallar, prat i sängen upp och ner på allt som täcke och kuddar. Slutligen fick de som de ville.

När jag vaknade kom farmor(!) in i rummet. Var hon här?!? Kul, så jag charmblygade mig. Sen när jag fått på mig fina tomteröda byxor så sprang jag in i rummet och där var farfar också! Vi satte oss till fint dukat bord och jag åt julskinka, prinskorv, potatis, köttbulle och ostmacka. Sista skinkbiten hottade jag så den nästan hamnade bland pappas hemgjorda knäcke!! Så drack jag massa mjölk och sen satt jag fint och lyssnade och tossade mig.  Efter maten körde jag och Hannes långdans och sen jagade vi varandra. Det e jättekul att skrämmas... och att bli skrämd också. Det kittlar så skönthemskt i magen och jag hoppar till. Plötsligt säger farmor att det lyser av en lampa i trädgården och där kom Tomten!!! Tometen!! Hem till mig!! Mamma släppte in honom via altanen. Han kom från Norrland så jag kunde inte förstå allt han sa. Han var gammal och trött för han hade haft problem med renarna. Ingen snö här så renarna fick ha hjul på sig!! I säcken var det paket till oss.

Hannes fick många för han e ju snäll. Jag fick också massor. Jag började öppna paket och fick kuliga saker. Sen skulle Tomten gå för han hade mycket att göra i verkstaden. Jag vågade inte sitta i hans knä men jag klappade lite på honom.
Wow, det e ofattbart att han varit hos mig!! Han fick paket av mig så jag hoppas han kommer nästa år igen.

Efter paketöppning och lite lek så var det gröt och sen busade jag på lilla toaletten. Jag hittade rullar att dra ut och plocka sönder. Sen tvättade jag munnen på både mig och farfar. Vi hade såå kul! Det var farfar som gav mig vällingen. Fast numera tar jag flaskan själv och går in i mitt rum, klättrar upp i stolen och dricker. Farfar fick ligga bland kuddarna.

Här e en bild på alla mina fina saker.

Fatta vad jag ska leka när jag kommer hem från Skåne. JA, imorgon åker vi till Mommo i Skåne för att fira riktiga julafton. Undrar om Tomten kommer dit också ... eller någon av hans Nissar??

Sov gott!
... den kan ni allt gissa på, det var ett stort paket!!

Mig kan man ligga och vila på eller gosa med
Jag e som en fågel med motor
Propeller fram och glada färger
mjuk som få ...
Vad tänker ni på??
... det var en gosnalle med vinterhalsduk
Jag märker nog av julstressen jag med, man hinner ingenting. Nu har det gått två dagar igen ... jag hinner inte med. Jag har så mycket för mig om dagarna. Vaddå, undrar ni?!! busar mest om ni frågar mamma. Hon vill börja jobba heltid i januari säger hon. Jag öppnar frysen och kollar ofta. Idag stack jag i väg med termometern och lät dörren stå öppen. Dumt,  tyckte mamma. Sen e det ju mycket dra ut saker ur skåp ... ja, de skåpen som inte e spärrade vill säga. Imorse upptäckte jag att tre nya skåp var out of reach för mig. Det blir inte lugnare, jag hittar nya bus och upptäcktsfärder .. t ex så testade jag nya dragskåpet igår och blå skåpet idag.

Just nu vaknade jag och kan inte somna igen. Jag har varit vaken i snart en timme. så jag får väl prova att skriva imorgon istället.

jAG  SKA JU SKRIVA ÖNSKE2LISTA2Q §OCH DÄRFÖR HJÄLPER JAG §MAMMA§ VID DATORN. tROR ATT HON VILL aTT JAG SAKa hA en egen datror!!! jAG VET INTE VAD SOM FINNS ATT ÖNSKA!?!? jag e klåfingrig, nyfiken och och busig.  tROR ATT DINA K2IL2§lar VET VAD MAN ÖNSKAR SIG. Mest önskar jag nog att Tomten kommer till mig!! Jag e väldigt nyfiken på paket numera och e sådär på att öppna själv men om mamma hjälper mig lite med tejp o snöre så går det. Bilboken jag fick av ER är en av mina favoriter .. finns kanske del 2??

Det händer inte så mycket här hemma utan jag går och skrotar och hittar på bus. Sover ungefär till halvåtta - åtta. Äter fortfarande bara osten på mackan. Imorse geggade jag mackorna med äppeljuice också.

Förra dagens julkalppa var alldeles riktigt en guljulklappsnapp!! Och gårdagens klapp var nästan samma men med hjul (istället för jul, hihi). .. en gul racerbil!

Jag gillar ju såser, igår fick jag goa dillsåsen till fiskpaté och idag fick jag ostsås till pasta och köttbullar. Hoppas det blir goa gula saffranssåsen imorgon! Idag fick jag gurkskivor men det är inte gott. Jag kastade dem en efter en när jag hade tagit ett litet bett.

Har städat ur nästan hela lådan med mina kex nu. Fick tag i paketet igår och satt med alla kexen på golvet och mumsade. Idag har mamma satt upp det mesta på köksbänken.

Igår var vi på shopping, det är mycket sånt nu. Det är ju bara en vecka kvar till julafton. Jag hoppas att det blir något handlat till mig också för jag har varit snäll ... eller hur fungerar det??! Är det mamma och pappa som kollar in leksakerna och Tomten som fixar dem i sin fabrik??

Pappa kom hem tidigare idag och mamma åkte iväg. Hon tog ju med sig min bilstol och i bilen fanns också min vagn!! Tur att vi har sommarvagnen. Så vi gick till affären i den och det fungerade ju. Bakade lussemuffins med pappa och Lovisa. Jag höll mig borta från ugnen för jag vet att den e varm (dvs "blås-blås"). Några timmar senare kom mamma hem och var så mycket kortare i håret. Hon hade köpt äpple så jag fick en bit och det var gott. Påminner om Skåne då jag plockade från lådan och smakade en tugga på tre stycken innan pappa kom på mig!

När jag druckit välling och krupit ner till N&N busade jag. Ja, som vanligt kastade jag alla nallar och djur överbord inkl kudde och filt ... sen gav jag mig på fina tavlan som Anders konstnär gjort. Den trillade ner!! Jag blev jätteledsen och rädd. Nu står den på golvet för t o m spiken blev böjd och ur funktion ... ooops! F'låt Anders!


Den hjälper mig på natten att sova
På morgonen ger jag den till sängen som "gåva"
Med denna i munnen blir jag go och slapp
Vad tror ni då fanns i denna klapp?
Det var en färg som passarmer till påsk än jul


<3

Jodå, Aja hade rätt ... det var en jeep i klappen igår.
 

Efter frukost och lite lek har jag och mamma varit och köpt julklappar. Vi spanade på olika alternativ till pappa. Sen var vi bland massor av leksaker och jag såg att mamma hade något i vagnen. Jag åt yoghurtburk och tittade på en lekbil som blinkade inne på Bergvik. Sen shoppade vi vidare. På Lindex hittade mamma någon body som jag inte hade. Jag hittade en lila tröja som jag la i vagnen. Mamma upptäckte den först senare, det var en tjejtröja sa hon ... e de skillnad??! På ett ställe när mamma letade strumpor till mig fick jag tag i en massa linnen som hängde och vips så rasade alla, inklusive ställningen, i golvet!! Oooops!! Mamma fick plocka upp. Till slut var jag jättetrött så i bilen hem somnade jag bums. Mamma bar nog in mig i sängen för jag vaknade där i jackan. 

Så blev det lunchmat kl 15.30. Jag fick falukorv, stekt ägg, potatis och morötter. Gott. Jag var ganska hungrig. Sen var det lek och bus. Därefter bajj #2 idag. Det var så illa att jag var tvungen att duscha. Tog på mig snygga kläder sen: en grå body med cool text mini rocker och röda joggingbyxor. Mamma la sig för att vila lite och jag lekte på mitt rum. Fast så gick jag till köket för att hämta min kärra ... "Hm, måste ju ha något i kärran. Kollar om det finns något i frysen jag kan transportera?! Ja, i dörren fanns påsar med dill och persilja."


Pappa kom hem och jag skulle äta gröt. Fast när pappa satt ner hos mig med skeden full med gröt protesterade jag. Till slut stod inte mamma ut med mitt gnällande. Så när hon laddade skeden åt jag upp alltihop. När mamma och pappa lagade mat ordnade jag i "min nya låda. Det är den där det finns några barnmatsburkar, nappflaskor, mina kex, välling och lite annat. Jag la upp alla napparna på olika ställen på köksgolvet. Fast jag la ner allt i lådan igen när det var dags att städa. Då var det också dags för välling. Somnade jag snabbast idag, eller?!


Man blir trött av julklappsshopping och imorgon e det dags igen!!
Mamma
Pappa
babba - alla andra jag känner?
osh - ost
x - kex
a-pa - lampa
pa - strumpa
ma - mer
ush - dusch
momo - mormor
(blåser) - varmt (kan va mat, vatten, ljus, ugnen)
mmm - mu, kossa
(fnysljud från näsan) - nöff, gris
Jag kan inte säga ett pip
men denna bilen kallas ..............

JAG TYCKER NI GISSAR DÅLIGT!!! ... eller inte alls!!
Vaknade tidigt. Kom in till mamma och pappa och låg fint och mös ett tag. Kravlade mig sen ner och stapplade iväg med Nalle i handen. Jag tyckte det var lite mörkt så jag tände inne hos mamma och pappa. Det var inte populärt. Mamma lät inte kry så jag och pappa lät henne sova lite till. Vi gick upp och åt frukost och lekte. Gosade med mamma lite när hon vaknade men hon har nog fått mitt snor. Jag sov i en timme före lunch. Jag fick fisk idag, ganska gott men så upptäckte jag en ärta i maten så då spottade jag ut allt. Tramsade mig med bananfluffen; drack en klunk och ... ahhh, drack en klunk och ... ahh. Det blev inte mycket drucket. Sen tog jag tag själv och skulle dricka men glömde svälja så det rann fluff i tjocka lager på haklappen.

På eftermiddagen har jag mest varit klåfingrig och varit i vägen när pappa skulle fixa. När mattan skulle på plats var jag på mattan först. Det blev svårt för mamma och pappa att lyfta och dra den rätt då. Den e jättemysig att leka på. Mamma satte upp gardiner och då var jag framme och drog i dem. Både mamma och pappa sa till med stränga blicken och det var jättekul!! Så jag stack dit och drog lite då och då. Till slut sa de inget och då var det inte kul längre. Sen satte pappa upp en hylla i köket och stod på träpallen. Den glömde han vid diskbänken sen och själv var han i vardagsrummet. Vad gör en Edvin då? Jodå, jag klättrade upp på pallen och fick tillgång till flera saker på diskbänken som jag inte brukar nå. Bäst var att det låg ett kexpaket där. De blev mina. Satt fint på pallen med alla kexen i händerna och mumsade när mamma och pappa kom på mig.

Före vällingen duschade jag och tvättade alla djuren. Sen sprang jag runt och mös i min lila gossiga badrock.

Det var gott med välling men jag hade lite spring i benen så jag rymde ut i köket med flaskan i handen. Mamma fick följa med mig tillbaka till rummet där pappa satt och väntade. Somnade sen ganska omgående dvs efter ca tre-fyra napp- och Nallekast.
Frukost med pappa. Lite lek innan det var dags för stora rundan. Vi började på pappas jobb. Jag hjälpte pappa att städa efter deras julfest. Jag hämtade en burk som han inte såg under bordet, torkade av golvet med mina byxor, torkade av bord med våt trasa och sorterade i återvinningen. Jag hade inte tid att äta banan ens. Sen begav vi oss till stan. Köpte vantar till mig på Åhlens. Brunch på Plaza. Jag åt nog ingenting! Mamma hade gjort en tallrik med sånt jag gillar typ lax, omelette, majs och potatis men jag bara härjade. "Maa, maa" sa jag men ville inget ha. Smakade lite blåbärsefterrätt och ett kex. Kastade nappen långt flera gånger. Mamma fick t o m krypa under ett bord och hämta den en gång. Tur att det inte satt någon vid det bordet. Efter lunch sov jag men inte länge. Vaknade på HM när vi stod och väntade på pappa. Plötsligt kom en mamma och en liten tjej fram. Tjejen ville ge mig sin ballong!! Så snällt! Jag blev jätteglad och hon klappade mig fint på handen. Så kom pappa och vi åkte vidare till mattaffären och mataffären. På MAXI kollade vi mycket på leksaker. Jag ville ha mycket. Vi avslutade på IKEA. Där blev jag jätteledsen när pappa lurade mig. Han gav mig en fotboll och sen fick jag inte ta med den hem! Vi hann inte med korv idag för de skulle stänga så kvällsmaten fick bli hemma. Jag ville inte ha fiskbullar (bra tyckte mamma, hon vill inte ha en fiskbullestinkande son). Så det blev gröt och de e ju gott. Sen tossade jag ganska mycket. Lekte ganska länge med amammas tekopp och tesked. Så var det läggdags. Efter vällingen låg jag länge i sängen och snackade med mina gosisar. Plötsligt hör jag pappa är på väg in ... jag laddar ... med lejonet på handen ... jag sträcker fram den lagom när pappa ser alla gosisarna på golvet och säger  ... Buu!

Godnatt!
En väggklättrande elefant
ja, det e faktiskt sant
fäster på metall
men på trä blir det platt fall
Först gick mamma på sin julfest. Sen kom farmor och farfar och det var tid för pappa att då på sin julfest. Farmor gjorde vällingen till mig och farfar skulle ge mig den. Men farfar tar flaskan in i vardagsrummet!?? Nej, nej! Jag tar flaskan och traskar in i mitt rum. När farfar kommer efter så sitter jag i kuddhörnan och dricker. Farfar håller mig sällskap i stolen. Jag somnar sen gott i min säng och med ett napptapp vid niotiden så sover jag hela natten.

På varje uppslag för man leta som en tok
efter gömda djur i denna ...................

Inatt har jag sovit hos mamma och pappa och varit sådär orolig och däbbt i näsan. Mamma tog tempen imorse, jag tycker det är lite obehagligt, 38,1 stannade den på. Jag åt yoghurt som vanligt och har tossat mig som vanligt. Kanske lägre toleransnivå. Sov en sväng på förmiddagen och sen fick jag mos och korv, det var gott. Fruktpurén som mamma gjorde dissade jag totalt. Berättade varför jag inte ville ha den men hon förstod inte. Pratade med "momo" i telefon. Sen har jag lekt lite hit och dit: kört vagnen, parkerat bilar i garaget, sjungit i micken, dansat, fått dagens paket ... det var bra.

Gick en sväng till centrum. Det är sååå mycket snö och fint ute. Var in i en affär där mamma provade kappa. Tanten i affären lekte med mig. Hemma igen åt jag macka .. ja, eller mest "osh" och två skedar puré. Förklarade igen varför jag inte ville ha den men mamma skrattade bara åt mig.

Nu ska pappa komma hem för mamma ska på julfest först och sen pappa och då kommer farmor och farfar.
Vanlig start på dagen med yoghurt och macka, idag åt jag mackan också. Sen grejade jag. Körde mest runt med vagnen. Matade dalahästen med majsbågar - gott! I en låda hittade jag en fin liten guldask med sidenband. Den ville jag leka med. Mamma skojade till det och band den runt magen  på mig ... så fin jag blev! Mycket nöjd trampade jag runt med den på magen. Sen hittade jag mammas halsduk i hallen. Hmm, den matchar nog lådan. Kolla in:

     

Innan lunch hann jag också med att plocka loss mina magnetbokstäver på min garderobsdörr. Mamma trodde jag började att bilda ord men jag stoppade dem i munnen. När mamma såg mig lite skyldigt tugga på något kom panikfingret in i munnen och hon fick ut Ä, T, L ... hon rotade vidare för hon saknade M .... till slut gav hon sig och lugnade sig när hon hittade M på mitt rum. Så det blev till att äta lunch istället: kyckling, pasta och go sås. Som vanligt var jag supertrött efter lunch så jag däckade med N&N i sängen en dryg timme.

Efter tuppluren var det påklädning, det e en massa som ska på nu på vintern må jag säga. Mamma försökte ta på mig en tossig mössa med tofs... nej, nej ,det ville inte jag. Så gick vi ut, det var massor av snö! Jag hade inte foten riktigt i skon så jag ville bara krypa. Det var kul ändå. Först kom två hundar, stora och långhåriga, med en tant med låghåriga stövlar. Sen kom grannen och körde fram bilen till sin fru, jag vinkade åt dem. Till slut kom andra grannen med sin lilla hund. Sen skottade mamma fram bilen och under tiden satte hon mig i en snödriva.

Mellis och hushållssysslor: hjälpte mamma lägga i en tvätt. Jag e duktig på att ta ut alla kläderna när det e klart också. Jag nästan kryper in i trumman och hämtar allt. Så stod vi och kollade när det började snurra runt bland kläderna. Det e nästan lika kul som TV. Efter det skulle mamma packa in glas i skåpet. Det blev en massa tidningspapper på golvet som jag hjälpte henne att städa upp. Först hjälpte jag till att samla papper men sen var jag bäst på att hålla kassen.

Kvällsmaten var gröt men under tiden den skulle svalna gjorde mamma ett big mistake: hon gav mig en pepparkaksbil .. som om jag ville ha gröt sen!! Till slut gav hon upp och lämnade bordet. Då förstod jag att hon inte gick på min "Drama Queen"-föreställning om att tigga pepparkakor. Så det var lika bra att äta gröten när Hannes gav mig. Och det betalar sig att vara en duktig pojke som äter sin gröt: jag fick två minipeppisar! Tack, mamma!

Hjälpte Lovisa lite med datorn innan jag skulle sova.


Sov oroligt. Var lite täppt i näsan? Pappa gav mig nässpray.
Blåa nallen raskar över sanden
Va e de som står på stranden
å får jag lov, får jag lov att sjunga palmkronans visa
Palmen lutar var den står
och den böjer sig till sina tår
Och blåa nallen sitter kvar och skrattar i toppen


(En omgjord version av känd julvisa som illustrerar bättre dagens julklapp! Gissa de ni!!)
Go yoghurt med sylt och müsli till frukost. Sen tossade jag runt i mina byxor som jag aldrig använt. Det e några coola märkesbyxor som mamma köpt för länge sen. De e rutiga i grönt och grönt och är lite som en stickad tröja!? De måste nog ses! De var gosiga ialla fall. Leker mycket med gå-vagnen numera. Det e kul att köra runt med olika saker i vagnen. Idag har jag kört runt snögubben och Nalle. Fast ibland blir jag arg t e x när jag fastnar med hjulen eller inte kan komma runt saker. Då låter jag lite åt gnäll-hållet och då hjälper mamma mig.

Jag fick pasta och falukorv till lunch - smarrigt. Sen var det sommar till efterrätt: jordgubbskräm. Efter lunch var jag sååå trött. Mamma tog på mig kläder och satte mig i vagnen. Jag var så sömnig att jag inte protesterade alls när hon fällde ner mig och jag sov innan järnvägen.

Efter en god sömn ute i vagnen ingossad i påsen och Laban-filt så kom jag in och var pigg på nya äventyr. Jag fick min julklapp som var en .... just det Aja, rätt gissat ... en studsBOLL. Den e superkul för den studsar riktigt högt. Jag blir av med den då. Sen e den busig för den rullar in under soffan och byrån. Då hämtar jag mamma och pekar var den är. Fast nu hittar vi inte den alls. Den e fin också: halva e lila och halva genomskinlig med en groda inuti. Vi måste leta efter den imorgon.

Var lite trött på eftermiddagen igen så efter mannagrynsgröten ville jag slappa i sängen med N&N (Napp & Nalle). Lyssnade på min julskiva och ibland var jag tvungen att stå upp och digga lite. Man blir så glad av musiken.

När pappa kom hem skulle jag äta kvällsmat. Mamma gjorde varm macka men jag ville bara ha osten. Så jag fick kex och philadelphiaost istället och yoghurt och äppeljuice. Det dröjde inte länge förrän jag fick gå och lägga mig. Det var ganska skönt men jag var tvungen att protestera med att kasta Nallar, kudde och nappar. Men sen somnade jag!
M A Numminen - say no more ....

Lång, smal, gossig och ranglig e jag
Tjock, kall, staplad och packad e du
Vit med halsduk och morotsnäsa e vi båda
Vad e jag för något?



Idag var jag en cool kille!

* Röd Tee från Danmark - 10Dk
* Ekologiska jeans från lindex - ca 50kr på REA
* Moppekängor från Skopunkten - ca 49kr


Här gör jag mitt första konstverk med mina nya färgpennor!
Idag har jag inte gjort så mycket på förmiddagen ... jo, mamma tycker ju att jag har busat. Det kanske var lite kasta mackor i golvet, gå in på toa och börja lyfta på toalocket, kasta ut haklapparna och lite annat i den stilen. Sen var det lunch och det var gott, åt så där bra. Sov en timme drygt efter lunch. Mellis. Åkte till en affär och mamma snackade om julklapp, jag fatta inget. Hem igen. Provade så jag hade något fint att sätta på mig när jag skulle på Hannes Lucia-show. Jo, det var faktiskt fest idag också. Vi gick till Hannes skola vid sextiden. Där var farmor och farfar. Såg några Tomtenissar. Ville inte sitta i vagnen så jag tog mig en promenad lite hit och dit. Var på väg upp på scenen till och med men mamma stoppade mig. Det var Hannes show idag. Så var det dags. Jag fick sitta i pappas knä, ville först ner men plötsligt kom en tjej med eld i håret. Efter kom en massa tjejer i vita klänningar och det var nog nån av dem som satt eld på den första för de hade ljus i händerna.

Sist kom Tomtenissarna. Sen stod alla på scenen och där sjöng de massor av fina sånger. Ett tag var det lite långtråkigt men då fick jag nappen. Precis när jag tänkte ge upp och skruva mig ur pappas famn började de tåga ner för scenen och ut. Bra, då fick jag springa igen. Fast nu var det en massa ben att se upp för. Det var kaffekön! Jag fick pepparkaka och mjölk (saften var slut). Sen sprang jag runt och kollade, hittade en stor gossetomte som jag snackade med - han svarade inte. Kände att klockan var nånstans mot halvåtta för ögat började bli tungt. Då klädde mamma på oss och vi gick hem i förväg. Välling och pyjamas. Farmor och farfar hann komma förbi och säga godnatt till mig innan jag försvann i säng. Jag ska drömma om Lucia - ja, det var hon med eld i håret.
Ja, det e sant!! Fattar ni??!? Tomten!! Så här gick det till denna vanliga, regniga och gråa måndag:

Mamma hade bestämt att vi skulle till Öppna förskolan idag för att hämta min "sak" jag gjort till julklapp. Så jag sov förmiddag som en snäll gosse och åt upp min lunch. Jag fick min julklapp som var jättecoola ritpennor, så medan mamma gjorde allt klart med mellis och städa efter lunchen så ritade jag min första teckning. 

Bilfärd till Öppna förskolan, klockan var tio i två. Det var tomt på bilar ... konstigt .. men det var en lykta utanför ... och lapp på dörren: "Öppet endast för julfester idag. Endast föranmälda". Jaha, då blev det ingen lek idag, tänkte jag. Mamma sa att vi var tvungna att gå in och hämta min pysselsak. Där inne var Carina, en mamma med barn och en julgran. Carina sa att vi fick lov att va med om vi ville. Tjohoo! Parrrty idag igen!! Så jag lekte en stund innan alla började strömma in. Det skulle komma 20 vuxna och 30 barn!! Vilken tillställning! Det blev ganska stojigt och det var några stora killar som ville stajla. Viggos storebror blev trött på mig för att jag stod bakom honom och kollade på när han lekte med några djur. Ha, lillkillen Edvin knäcker stora killen!! Så var det dags för dans. Vi gick in i en stor sal med julgran. Det var kul att vara högljudd där inne för det blev konstigt ljud. Jag stojade och skrattade och stollade runt. Sen började Carina sjunga och vi dansade runt granen ... så knasigt! Jag höll mamma i handen. Vi sjöng om grodor, karuseller, räven, musikanter, kråkan och tomtegubbar. Det var kul!! Jag gillade kråkan som slant hit och dit mest. Ja, och "kalla på tomten"-sången. Det var en raketsång. Då lyfte mamma mig högt upp på slutet och andra hoppade. Puh, man blev trött och fikasugen. Det blev saft och sådär en 5-6 pepparkakor sen (ja, alltså minipeppisar). Och plötsligt .... såg någon Tomten komma utanför fönstret!! Mamma tog upp mig på armen och jag blev jätteförvånad. Jo, han kom där utanför. Han verkade gammal och hade päls och han visste nog att vi hade slask för han hade gummistövlar på! Så kom han in och alla barnen samlades i hallen. Jag och mamma stod lite längre in. Jag var superförvånad och kollade noga. Så ville han ha en stol att sitta på för han var trött. En tjej som heter Klara fixade en stol till Tomten .. och hon går på mitt dagis!! Jag satt i mammas knä och alla fick ett paket. Jag blev lite nyfiken så jag kröp ner från mamma och gick och ställde mig närmare Tomten. Fast sen tröttnade jag så jag kollade på en tjej som stod utanför och var lite gråtig. Så hör jag att Tomten kallade på mig!! Edvin!



Han visste mitt namn!! Då vet han också att jag e snäll för jag fick paket. Det var frukt, choklad och en Pixiebok! Så kul! När Tomten skulle gå stod jag och vinkade till honom, han vinkade tillbaka, då gjorde jag smällpuss åt honom!! Sen lekte jag. Lite synd var det om Carina för hon hade varit iväg och missade Tomten! Typiskt, fast han kanske kommer nästa år när hon är där!

Vi åkte hem en snabb sväng och bytte kläder (jag hade nog druckit för mycket saft ...). sen åkte vi på loppis. Det var kul, alltid mycket att titta på. Dumt nog var leksaksavdelningen inte öppen. Sen handlade vi mat i den roliga affären med pipmaskinen. Jag kunde alldels själv trycka en gång så att det lyste grönt! Pappa kom hem precis efter oss. Jag åt kvällsmat:fruktpuré, korv, yoghurt och mjölk. Sen härjade jag med mina leksaker. Det gick snabbt att somna ikväll. Tror jag ska drömma om Tomten ..
Idag kan jag börja rita
men i paketet e det inte en krita
om du skulle på paketet känna
kunde du lista ut att det e en och annan färg ...........
 
Hemma hos Ella på parrrty

 
Malva som söker efter leksaker. Hon hade prinsessor på strumporna!!


Jag och Ella äter fruktsallad. Kolla hennes skedföring.


Här e pussen på gång ... pappa var inte med riktigt med kameran.

Jag och Noel snackar.


Ella trixar med ringarna.


Jag och Noel letar rätt plats till gostäcket.


Monsterstrumpor, Tomtesagobok med pop-up bilder, krokodilpussel
Idag söndag har det hänt mycket:
På förmiddagen åt jag frukost med mamma. Jag kom på att jag kan preparera mackorna (efter att jag ätit upp osten) med sista dropparna äppeljuice. Jag trycker nappflaskenappen mot en mackbit och den laddas med en droppe juice och så till nästa. Sen lekte jag en stund. Körde och lastade av bollarna i köket. När pappa ätit frukost gick vi alla tre en promenad, jag somnade ganska snabbt. Vaknade och ville ur vagnen, mamma kom och tog in mig. Det blev fiskburgare och potatis till lunch och  ... saffransgoesåsen. Sen var det bråttom, jag skulle göra mig fin. Idag skulle jag ju träffa kompisarna: Ella, Malva, Noel och kanske Elis. Så vi blev snabbt klara och packade med saker i bilen och in med oss. Det gick ganska snabbt att åka, jag läste min zebrabok. Och mamma frågade ibland om jag var vaken. Det var väl klart att jag var, jag skulle ju på parrrty! Och det skumpade i vägen så ingen kunde sova!

Vi var först. Ella hade blivit stor. Hon satt söt med sina stora fina ögon och åt något ur en skål. Jag blygade mig och jag tror Ella också var lite blyg för hon ville va hos sin mamma. Då hittade jag en massa roliga saker så jag började leka lite. Jag tittade ut genom fönstret och såg att det såg annorlunda ut än hemma i vår trädgård. Så jag snackade och pekade för att visa pappa.
Sen kom Noel och Malva! Va kul!! Noel var snabb, han sprang jättefort. Malva var jättesöt hon hade fått långt hår, som lockade sig i nacken! Jag fick en puss av henne. Jag blev lite rädd och vågade inte ge henne en. Vi hade jättekul och fixade med leksakerna. Jag hittade en sån stor lastbil som jag har i Skåne.

Vid fikat satt jag hos Ella, precis som vanligt. Hon åt jättefint. Försökte kolla hur hon höll skeden. Vi fick go fruktsallad med några svarta saker jag aldrig provat innan; russin. Allt var gott, fast jag åt lättare med handen. Jag fick en pepparkaka också. När alla ätit klart lekte vi igen. Jag och Noel satt och snackade ett tag under en ätstol. Han e kul Noel. Sen var vi inne i TVrummet och lekte. Vi kollade ljusen, vilade på puffarna, snackade lite och vilade i soffan. Ja, Noel gillar jag. Sen var vi tvungna att åka hem till Hannes och Lovisa. Det var lite trist men vi bestämde att alla kommer hem till mig den 30 december ... om 23 dagar!

Jag somnade sista biten hem men vaknade när jag skulle ur bilen. Tossade med Lovisa. Fick sista pannkakan med bananmos. Sen härjade jag och Lovisa mera. När deras mat var klar satt jag med och åt igen. Jag fick lite pastaskruvar. Såg direkt flaskorna med bubbelvatten och det ville ju jag ha! Så jag fick en mugg med vatten. Första försöket blev en kalldusch. Nästa klunk gick bättre. Sen körde jag dricka - ahhh - dricka  - ahhh ( har lärt mig att så säger man när man druckit nåt gott). Satte muggen i pastaskålen och tog upp skål inkl mugg för att dricka - det gick inte så bra. Testade tvärt om la pastaskruvarna i muggen och drack dem - det gick bra! Körde lite långdans med Hannes men sen gick musten ur mig och det blev pyjamas och välling ... ny energi! Låg nog en timme i sängen och snackade med nallarna innan jag somnade. De var ju tvungna att höra alla dagens bustrix!

Ni ska få se bilder imorgon på mina kompisar, det segar med uppladdning idag - ses imorgon!
Ett orange monster som kollar vart jag går
men som också värmer alla tår


En sån man hänger jackan på + o + kryddväxt till kräftor - L + två läppar som möts + säl felstavat
Sov hos mamma till nio. Sen var det frukost. Gröt va gott idag. Lekte. Lovisa vaknade så vi lekte. Pappa och Hannes kom hem till lunch. Åt korv, igen. Pappa och jag tog en promenad i slasket. Jag var med ett tag, men sen la jag mig ner. Skönt att sova ute, jag vaknade ute på altanen och blev inlyft av Lovisa.

Pappa meckade med bokhyllan, men det verkade inte gå så bra . Han sa en masa aahh. Plötsligt dök mamma och Hannes upp. De hade med sig en massa kassar, undrar just om det var någon julklapp till mig?

Jordgubbsfluff är gott och plötsligt blev matstolen en frisörstol. Mamma klippte och klippte. Till slut satt en massa hår på min tröja. Jag undrar om det finns något kvar på huvudet? Mamma var tvungen att ta av mig alla kläderna. När hon hämtade nya rymde jag in i köket och tog av mig blöjan på egen hand. Jag svingade blöjan runt och var riktig Crazy Baby! Det tyckte mamma och pappa var et kul bus.


Pappa for iväg och jag passde på att göra en massa bus. Toaletten är jättekulig, speciellt toalettstolen. Där e ju som en lite sjö nere och jag kan plaska runt med händerna. Mamma blir lika arg varje gång  Jag hittade mina majskex i hallen och snyltade ett. Sen fick jag syn på våra pepparkakor och skulle absolut ha en. Fick en ministjärna - mums, va gott!! Ma, ma ...  Till slut var jag så uppe varv och trött så jag fick softa lite i sängen med en bok, det var skönt. 

Mamma bjöd på Lovisas pannkakor med banan mums! Mer lek och lite bus. Mamma tyckte att tjag var en "rälig onge", men hon var nog bara trött. Jag var nog också trött, men ville inte somna efter vällingen. Eller för att vara ärlig ville jag bara att mamma skulle ligga bredvid mig så att jag jag fick visa att jag är en "go onge". Godnatt allihop, imorgon ska jag träffa mina kompisar från föräldragruppn, det ska bli spännande.  
* Syrran och hennes kompis gjorde pannkakor till mig
* Spelade boll med tjejerna i köket
* Fick min paket ... en bok med roliga utvik på varje uppslag ... handlade om Tomten
* Mattaffär - kul ställe
* IKEA - alltid kul! Slutade med korv och bröd och röd dricka
* Supertrött. Fast jag tjatat om babba hela dagen så ville jag nu hänga runt halsen på mamma.
* Efter vällingen låg jag länge och snackade med mina nallar i sängen

Har tossat mig hela förmiddagen. Stollat runt i mina fina gröna joggingbyxor. Gått med vagnen, hittat guldbandybollen, hämtat pappas linsburkar, hämtat pappas glasögon, gått runt med garagegubbarna i en burk, tömt ut nedersta lådans grytunderlägg, kastat ut mina haklappar, pratat med farmor i telefon, läst bilboken, kollat toalettstolen, hällt ut hela stora backen med leksaker, pratat i mobilen med handen på ryggen, borstat tänderna, spelat fotboll, kastat fotboll och sopat iväg den med Hannes badmintonracket, tänt och släckt på toa, diggat till favoritreklamen (bababa  dadaba,babbba ... med väckarklockan och Canary islands), pratat med Aja i riktiga telefonen, tryckt på TV-kontrollen, dansat till Stilla Natt .. och lite till. Förstår ni om jag e trött till lunch?!

Åt i alla fall go lunch med pasta, laxfrikadell, grönsaker och min nya favorit: Saffranscreme fraiche!! De e så gott! Jag äter den med händerna och jag lägger alla andra matbitar i den. Mums. Hela jag var gul sen så mamma fick byta body på mig. Efter lunch gick vi ut i snön. Jag somnade innan vi hunnit till ICA.

Tre poäng:
Du kan lära dig dansk och se julemanden

Två poäng:
Bläddra försiktigt det händer något på varje sida

En poäng:
En dansk saga i bilder som viks ut
Tja, vad har hänt idag?!? Sov till nästan åtta och morgongosa en stund hos mamma. Vinkade hejdå till pappa och sen var det gröt och macka. Härjade bland mina leksaker. Mamma hittade bläckfisken och valen som varit försvunna till pusslet. De låg under soffan. Nu har jag alla bitarna. Tog en dusch, mysigt. Hade på min fina, mjuka, lila badrock sen. Den tossade jag runt i ett bra tag. Var lite trött egentligen men slappade bara med Nalle och napp i sängen. Lagom till lunch fick jag ge upp och sova för mamma såg hur trött jag var. Jag blev busigare också ...

Så det blev lunch först vid 13.30. Korv, pasta och minimajs!! Kan det bli bättre??! Trist bara att det var en jobbig baj som ville ut samtidigt. Efter lite blöjbte och klädbyte, varmare byxor, åkte jag och mamma på tur. I en affär hittade jag en låda bilar som jag vände upp och ner på. Visst ska bilarna rulla på golvet!? I nästa affär hittade jag ett sånt lågt barnbord där jag kunde leka med lego. Inte ville jag gå därifrån. Mamma ville nästan kalla in Nannyakuten. Sen var vi en en kul affär med massa blommor, tomtar och fina saker. För att inte tala om vilka pa de hade i taket; det var långa smala och hur många och långa som helst. I kassan flörtade jag med en tant medan mamma packade in blommor.

Dagens present var en maraccas med bjällror på (ni får se bild imorgon). De e jättekul att spela på. Den skulle Catrin på sången gilla (köpte förresten blomma till henne idag). Jag spelade för pappa när han kom hem. Han tossade sig massor och lånade min bjällermaraccas och dansade nån indiandans när han spelade. Han hade förresten tre gosiga mattor med sig hem. Jag gillade att krypa på dem, köra bil på dem, sitta och luta mig tillbaka (när en var hoprullad lite grann som ryggstöd) med mobilen ... de var supermysiga. Hoppas det blir en sån.

Ville inte riktigt äta all gröt, jag var trött men ville inte lägga mig heller. Efter vällingen kastade jag alla nallar och nappen gång på gång i golvet. Till slut fick jag komma och somna hos mamma och pappa i deras säng. Myyyys!

Lite spansk när du håller den i din hand
Lite klang från renar och Lappland
När jag öppnat denna e det allmän känt
att det e nån slags ............

Gårdagens klapp var en handdocka. En söt och gossig elefant.

Vi kan öppna pepparkaksverkstad! I eftermiddags har vi varit drygt fem stycken som kavlat och tryckt pepparkakor. Farmor har skött ugnen och plåtarna. Jag gillade rullarna men när det kom deg som jag skulle rulla så smakade jag på den. Mums, det var som mjuka pepparkakshjärtan. Jag åt och åt ... det får man tydligen inte för farmor. Hon var sträng med det med de andra barnen. Man fick göra det första året. Då var det ju bäst att passa på! Jag glömde lite i håret och på kinden.



Sen var det paus och då åt vi korv. Farfar kom och busade med oss. Han tog med sig Filip så han kunde träna tennis. Andra bakpasset lekte jag mest och så körde jag och Hannes långdans. De e så kul!! Jag håller i Hannes byxor och så dansar vi iväg. Nu blev det fler i ledet. Kuligt. Man gör sånt på julen också har jag förstått!



Jag var rejält trött när det var dags för välling. Somnade ganska meddetsamma. Mmm, det luktar pepparkakor på mitt rum!

Imorse på skötbordet sa mamma att vi skulle ringa mormor sen. Då tog jag upp min hand och lekte låtsaslur. Så mamma bekräftade att ja, vi ska ringa mormor. Då sa jag också "momo". Efter frukost slog jag alla möjliga nummer på telefonen tills mamma ringde det riktiga momonumret. Hon blev jätteglad när hon fick prata med mig. Jag berättade massor och pekade och visade. Det e kul att prata med momo!

Det har snöat mycket inatt för det e vitt på både marken och taken. Vi bylsade på mig och gick ut. Det var fint, lite snöflingor kom det och det var lite sol framme. Mamma och jag gjorde en snögubbe. Han e jättefin!! Grannen tyckte att gubben skulle bli julkort, kanske det?


När gubben var klar kom Aja. Hon hade varit hos farbror doktorn, fast han var snäll sa hon. Vi gick in och jag visade henne att jag kan hitta valrossen, delfinen och de andra till rätt ställe. Så busade vi med strumprona. Jag vinkade och gav smällpuss när hon körde iväg.

Nu sover jag mig i form för snart kommer farmor med kusinerna och Hannes och Lovisa så ska vi baka egna pepparkakor. Jag funderar om jag kan trycka ut en valross eller delfin från mitt träpussel?!?
Denna med sin långa snabel ska sitta på min hand
eller skrämma mamma ibland
eller någon till sig locka
eller kan jag gossa med denna ........
Har ni sett en sån fin??


Det är bilder på bl a hus, skor, boll ...

Gjord av trä
och det står inget jag kan läsa
Men är jag en tok?
Jag ska bara peka i denna .............

Det började snöa riktigt mycket när jag sov i eftermiddags. När jag vaknade tyckte mamma vi skulle gå ut en sväng. Hon packade på  mig alla kläder och det var sådär kul men när hon kom med vantarna ville jag inte mer. Jag gillar inte vantar, man kan ju inte ta i saker! Så gick vi ut. Jag ville inte gå. Men om mamma höll mig i handen så OK. På altanen skulle mamma sätta upp gröna långa saker så jag satte mig ner och var mest sur. Hon visade mig att det blev fint med "pa" * och allt men jag surade. Jag hittade tvättklämmorna från isomras men inte ens de var kul att leka med ... jag kunde ju inte sitta och pilla sånt kul med dem på grund av VANTARNA!! Jag ställde mig och knackade på rutan för kanske Hannes kunde hjälpa mig från vantarna ...

.. så här sur var jag!

Äntligen skulle vi gå in, men då promenerade jag ut på gatan och vips va kul de va!! Mamma pratade med grannen och jag gick hela gatan ner. Mamma fick springa ikapp mig. Så där gick vi fram och tillbaka tills mamma tyckte det var dags för mellis. Gissa om jag ville in då - No Way!! Vilka protesttjut jag satte igång.

På kvällen hjälpte jag till att städa, kolla här:


På kvällen hade jag svårt att somna. Har ni varit med om att man e trött men kan inte somna?!? Då brukar jag kasta nppen  och t o m  Nalle överbord, när mamma och pappa hör dunsarna och mitt gnäll så kommer nån av dem. Då e det lite kul och så får jag lite klapp på kinden .. och sen gör jag likadant igen! Till slut somnade jag men vaknade till några timmar senare ... kunde inte hitta nappen - panik/gråt ... så greppade jag efter det näst bästa: Nalle, och han låg inte hos mig. Tur att mamma kom och både hittade nappen och la Nalle till rätta hos mig. Goss! Kom Nalle ... och så kröp vi mysigt ihop och sov vidare.
* pa = lampa


Här e min lilla fina alldeles egna julstjärna! Jag har inget ljus i min, det hade de jättefina som hänger i köket.
Fast min glittrar ändå.
Jo, de e jag!! Det e såå kul att gå. Jag går hela tiden numera. Inte trillar jag heller - bra va?! Det var ett smart drag och vänta så länge som jag gjorde.

Jag och mamma mös mest i förmiddags. Det snöade lite och vi var på väg ut men det var mest blött så vi stannade inne. Just nu leker jag mest med mitt pussel, läser bilboken och sätter gubbarna fast i garaget. Hörde Marcolio på TV men honom gillade jag inte. Jag började nästan gråta.

Idag fick jag sån goelunch! Fisk med potatis och dillsås - MUMS!! Jag åt så mycket att mamma fick värma mer mat. Sen var jag så trött att jag orkade inte sitta kvar till efterrätt. Jag va ganska dillig i håret efter maten, men det luktar ju gott.

Sov länge, det var så mysigt med Nallarna och nappen. Mamma var tvungen att slamra utanför mitt rum så att jag vaknade. Åt macka och fluff. Jag ville t o m ha maa macka. Sen åkte vi på matshopping. Det var en kul manick på vagnen som jag skötte. Man höll den vid sakerna man skulle köpa och så pep den och blinkade grönt. Jag hjälpte också till att lägga ner varorna i vagnen. Det var riktigt kul att handla!! Jag hittade min favorit: djungeldessert. På vägen hem stannade vi på ICA och hämtade paket. Då gick jag hela vägen in, i affären, ut ur affären och till bilen. De e så kul så jag ville inte sitta i stolen sen.

Åt gröt med "babba". Sen gick jag runt och plockade lite här och där. Kvällen avslutades med att jag tog mammas vattenflaska och missade munnen ... oops!! Mamma, soffan och jag blev ganska dyngblöta. Så det var väl lagom att jag fick välling och sen krypa ner till Nalle! Va min säng e go!!
Nu statar vi ... 1 december:

   - Vill du hänga den här i ditt fönster?
   Den e röd med hål som mönster
   - Ja, tack det vill jag gärna
   Nu har jag en egen ............


Vem kan gissa vad som finns i mitt första paket??!!
(Mamma hjälpte mig med rimmen.)
Vet inte om jag ska rimma så ni kan gissa vad jag får varje dag i min adventskalender?! Vi får se ... nåt kul ska det bli, allra minst en bild på dagens paket ialla fall!
Det har inte hänt så mycket. Jag har mest hjälpt pappa att sätta ihop bokhylla. Jag satt inuti, kröp ovanpå fast det senare fick jag inte. 

I lördags var vi på stan en sväng. Vi var först och tittade på mattor fast det tyckte jag lät tråkigt så jag sov i vagnen. Vi hann med en snabb brunch på stan. Det var gott, jag åt falukorv, prinskorv, köttbulle, plättar, jordgubbsmousse och ost. Sen gick jag hela vägen från restaurangen till bilen. Det kom förbi en snygg brud i en vagn så vi spanade lite på varann. På kvällen var jag i säng vid åtta som vanligt men jag ville att mamma skullle sitta och klappa på mig tills jag somnade.

Idag sov jag till åtta fast var lite mer trött så när mamma bar in mig till deras säng gosade jag ner mig och somnade om. Tio i tio vaknade jag!! Så det blev nästan brunch idag igen! Mannagrynsgröt och skinkmacka. Lekte lite i hyllorna och bland paketen som ska bli hyllor. Sen var det vagnfärd till klädaffären. Nu skulle jag prova snöbyxor men de var grymt för stora. Mamma lyckades skrapa ihop en hel hög med: pyjamaser, långkalsong, strumpor, joggingbyxor, en jacka och ett par byxor att ha ute i blötan. Jag fick en ballong och med den i högsta hugg gick, nästan sprang, jag runt i affären. Pappa hittade mig knappt. Inte undra på att jag somnade på väg till Ilandaskolan. Så jag missade syrrans superinsats i handbollsSverige!!Hon gjorde sååå många och grymma mål och såå många assist! High five, syrran, du äger!

På eftermiddagen gjorde vi hylla igen jag och pappa. Sen hjälpte jag mamma med att lägga i en maskin tvätt. Åt tomtegröt - mums! Två portioner. Jag var väldigt trött ikväll så vid halvåtta låg jag med Nalle gott hos mig och snosade.